Publicerat 13 september 2023 i kategorin Artiklar

Inkomster från försäljning av privata tillgångar

Sommaren är över och kanske hyrde du ut din sommarstuga eller husbil?
Eller rensade du kanske rent av garaget och sålde prylarna? Nu kan Skatteverket få kontrolluppgifter från dina försäljningar på webben och din stuguthyrning.

Det är olika regler som gäller när extra inkomster ska tas upp i deklarationen och därmed eventuellt beskattas. Nytt är att digitala plattformar ska lämna uppgifter om vilka säljare och uthyrare som använder plattformen och vilka inkomster de fått. I den här artikeln och några framöver får du reda på hur olika extra inkomster beskattas. I den här artikeln fokuserar vi på inkomster från försäljning av saker. Det kan vara bra att ta höjd för det redan nu inför deklarationen 2024 och dokumentera uppgifterna redan nu.

Plattformsföretag ska lämna kontrolluppgift

Som vi tidigare har skrivit i en artikel gäller nya regler för plattformsoperatörer. Ett företag är en plattsformsoperatör om det driver en digital plattform, t.ex. en app eller en webbplats, och ingår avtal med säljare för att göra hela eller delar av plattformen tillgänglig för dessa säljare. De nya reglerna innebär att företag som är plattformsoperatörer ska lämna uppgifter till Skatteverket om vilka säljare och uthyrare som använder den digital plattformen, t.ex. en webbplats, och vilka inkomster som säljarna och uthyrarna har fått. Dessa användare kan vara både företagare och privatpersoner.

Kontrolluppgifter ska lämnas för ersättning för

  • uthyrning av fast egendom, exempelvis bostäder och kommersiella fastigheter
  • personliga tjänster, exempelvis korttidsuppdrag och gig-arbete
  • försäljning av varor
  • uthyrning av transportmedel, t.ex bil eller husbil.

Av kontrolluppgiften kommer det att framgå hur stor ersättning som säljaren eller uthyraren har fått.

Försäljning av privata tillgångar

Om man som privatperson vid enstaka tillfällen enbart säljer sina egna saker, t.ex. skidor, barnvagnar, porslin, som man har haft för personligt bruk ska man skatta för vinsten från försäljningen som inkomst av kapital. Beskattning sker bara om vinsterna överstiger ett grundavdrag på 50 000 kronor per år. Detta grundavdrag gäller varje ägare. Skatten uppgår till 30 procent på överskottet. Uppstår det däremot ett underskott vid försäljningen får man inte avdrag för det i deklarationen.

Ersättningen vid försäljningen ska minskas med t.ex. försäljningsavgifter och anskaffningsutgiften. Om man inte vet uppgifterna om anskaffningsvärdet för tillgången finns det en alternativregel som innebär att man som anskaffningsutgift får ta upp 25 procent av försäljningspriset efter avdrag för försäljningsutgifterna. Eftersom 25 procent av försäljningspriset får dras av som anskaffningsutgift, kan man sälja personlig egendom skattefritt för 66 666 kronor varje år.

Inkomst av hobby

Om man däremot säljer saker som man har tillverkat som hobby beskattas det i inkomst av tjänst. Genom att utföra ett arbete på tillgången blir försäljningen inte längre en kapitalinkomst utan en arbetsinkomst. Skattereglerna om hobbyverksamhet kan bara användas om verksamheten inte ska beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet eller i inkomstslaget kapital. Men vad är då hobbyverksamhet? Jo, som hobby beskattas något som man gör på sin fritid och som inte är den huvudsakliga försörjningen. Man får inte heller utföra arbetet på uppdrag åt någon annan. Exempel på hobbyverksamhet är hemslöjd och biodling.

Överskottet beräknas som inkomsterna från försäljningen reducerat för de utgifter som man har haft. På överskottet betalar man både inkomstskatt och egenavgifter. Går däremot verksamheten med underskott kan det inte dras av mot andra inkomster, men det får sparas i fem år och dras av mot framtida hobbyinkomster.

The post Inkomster från försäljning av privata tillgångar appeared first on Tidningen Konsulten.

Publicerat 18 april 2024

Jens Nylander: ”Noggrannare leverantörskontroller kan förhindra ekonomisk brottslighet”

De kriminella blir allt mer raffinerade och allt fler företagare vittnar om att de utsätts för bedrägerier. I denna verklighet blir det allt viktigare för företagare att inte bara känna sin kund, utan att också ha koll på sina leverantörer. Tech-entreprenören Jens Nylander berättar hur noggrannare kontroller både kan spara tid och pengar, samt förhindra ekonomisk brottslighet. …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Vad kommer Skatteverket att kontrollera i år?

Nyligen öppnades möjligheten att deklarera digitalt (19 mars) och Skatteverket har också informerat vad myndigheten kommer att granska i år när det gäller privatpersoners deklarationer. I den här artikeln berättar vi vilka uppgifter som Skatteverket ska granska särskilt noggrant. Kontroller Alla deklarationer granskas maskinellt. Sedan gör Skatteverket manuella kontroller. Då …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan du jämna ut företagets resultat med skattemässiga dispositioner

När en enskild näringsidkare vill jämna ut det skattemässiga resultatet finns det tre olika skattemässiga dispositioner att använda sig av: avsättning till periodiseringsfond respektive expansionsfond samt räntefördelning. Vi går igenom de olika alternativen, vad de innebär och vad ska man ska tänka på. Göra en avsättning till periodiseringsfond Periodiseringsfonden är ett …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen Srf konsulterna, berättar hur företagaren tillsammans med sin redovisningskonsult kan motverka att företaget utnyttjas i kriminella syften. I en tid då organiserad brottslighet ökar och genomsyrar …

Läs mer

Publicerat 18 april 2024

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa skattereduktioner kan omfördelas i deklarationen för inkomståret 2023. 14 olika skattereduktioner   Det finns 14 olika skattereduktioner som en fysisk person kan få. För att kunna …

Läs mer

Publicerat 14 mars 2024

Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med ett ställningstagande som Skatteverket meddelade för två år sedan och som gjorde att många samfällighetsföreningar registrerade sig för moms. Nu har Skatteverket kommit ut med information hur …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för inkomstdeklarationen vara lite mer komplicerad än för privatpersoner. Aktiebolag kan lämna in inkomstdeklarationen vid fyra tillfällen under året. Vilken tidpunkt som aktiebolaget ska lämna in sin …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och deklarera i tid. Eller borde man kontrollera uppgifterna tidigare och löpande under året? Kontrolluppgifter Sedan 1 januari 2019 lämnar alla arbetsgivare in uppgifter om lön och avdragen skatt för …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och hur är det att vara kvinna och driva företag i Sverige idag. Vi har pratat med Malin Bergman, vd och grundare av redovisningsbyrån ELT Ekonomikonsult AB. Här delar hon med sig av insikter kring …

Läs mer

Publicerat 13 mars 2024

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått utdelning? Andelar i ett fåmansföretag  Den som har fått utdelning från andelar i ett onoterat bolag eller har sålt andelar behöver redovisa detta på blankett K10 kvalificerade andelar …

Läs mer

Gå till startsidan